GasMagazin-газова бутилка,газова уредба,газов инжекцион,изпарител

Автогаз:
ул. "Козлодуй" №65, гр.София
тел.: 0879038052;   0898766713
имейл:gas@gasmagazin.com

Битова газ:
ул. "Козлодуй" №65 гр.София
0879038055 ; 0898766719

Skype Me™!Всички цени са крайни с включено ДДС

Вашата количка

Количката Ви е празна.

АГУ - Автомобилна газова уредба

Газовата уредба се състои от следните основни елементи:
1.Външно зарядно устройство /съкратено/ ВЗУ
- Използва се при конвенционални газови уредби и при газови инжекциони.
- Посредством външното зарядно устройство газовата бутилка се зарежда на газостанците. Зарядното има предпазен клапан който възпрепядства изтичането на газ от бутилката. То може да се монтира до гърлото на резервоара, броня или калник.
2. Бутилка за газова уредба:
- Използва се при конвенционални газови уредби и при газови инжекциони.
- Задачата на газовата бутилка е за съхранение на втечнен газ пропан бутан. Тя се монтира най-вече в багажника на автомобила. Автомобилните газови бутилки са два вида:
А)Цилиндрична с различен диаметър, дължина и вместимост
Б)Тороидална – тип резервна гума с различна височина, диаметър и вместимост.
Моля, обърнете внимание че, всички съдове под налягане се зареждат на 80%.
Всяка газова бутилка е изработена от стомана и е минала хидравлична проба преди да излезе от завода производител.
Тя подлежи на периодично тестване.
Съдовете под налягане са много по-здрави от резервоарите за бензин - това предполага много по-трудното им повреждане, включително при катастрофа на автомобила.
3. Мултиклапан – евросонда:
- Използва се при конвенционална газова уредба и при газов инжекцион.
- Мултиклапана работи като спирателно устройство и е монтирано в гърловината на газовата бутилка. Сондите които отговарят на Европейските стандарти - евронивомер е предназначен да изключи на 80% по време на зареждането, също така сензора монтиран върху сондата позволява на шофьора да вижда количеството газ в бутилката.
- Всички евро сонди са оборудвани със скоростен клапан спира потока на газта от бутилката към изпарителя при внезапно повишаване на дебита (например: прекъсване на тръбата). Клапанът за високо налягане позволява контролираното изпускане на части на газта при повишаване на налягането в бутилката (например при деформиране на бутилката вследствие удар или при нагряване вследствие пожар или други неблагоприятни условия.). Освен всички изброени до тук функции устройството мултиклапан включва и електрически клапан който прекъсва притока на газ към предният дял на газовата уредба когато автомобила е в покой и клапан който след зареждане затваря входа на бутилката откъм зарядното устройство (при приключване на зареждането от бутилката към зарядното няма поток на газ). По-високият стандарт на евронивомера е задължителен не само от законна гледна точка така и за ваша безопасност и за безопасността на околните.
- Мултиклапана се поставя във вентилационна кутия която от своя страна е свързана към атмосферата чрез вентилационни маркучи. Това предпазва от задържането на газ в купето на автомобила при пропуск в някоя от връзките и изхвърля газа в атмосферата.
4. Превключвател газ – бензин / ключ за газова уредба /
- Посредством превключвателя на газовата уредба водача може спокойно да избира вида на горивото с което иска да работи автомобила. Използва се при конвенционална газова уредба и при газов инжекцион.
5. Газов клапан / филтър на течната фаза /
- Монтира се на изпарителя или до него. Филтъра в газовата уредба пречиства газта с помощта на високото налягане. Използва се при конвенционални газови уредби и газови инжекциони.
6. Редуктор – изпарител:
- Използва се при конвенционални газови уредби и газови инжекциони
- Той е предназначен за изпаряване на течната фаза на газта и редуцира налягането на газта. Също така спира притока на газ когато двигателя на автомобила е изключен.
7. Филтър за изпарената газ:
- Този филтър се използва при газовите инжекциони
- Филтъра за газовата фаза се монтира между инжекторната рейка и редуктора, по този начин се гарантира по-добро пречистване на газовия инжекцион и газта която постъпва в двигателя.
8. Инжекторна рейка за газов инжекцион
- Рейката впръсква газовата смес директно в цилиндрите на двигателя. Според производителя и технологията инжекторната рейка може да се състои от 1, 2, 3, 4 броя инжектори, което позволява да се монтира газов инжекцион на различни двигатели от 3, 4, 6, 8... цилиндъра. Рейките са и различни омажи.
9. Компютър за газов инжекцион / контролен блок /
- Компютъра на газовия инжекцион контролира голяма част от начина на работа във всички газови инжекциони с директно впръскване в цилиндрите. Благодарение на дългогодишният ни опит ще си позволим да Ви дадем някои съвети:
При конвенционалната газова уредба, горивото се подава чрез смесител. Тя се прилага най-вече в автомобили с карбуратор, моноинжекцион или с по-стари модели инжекцион. Разбира се е възможен и монтажът в автомобили с многоточкови инжекциони, но там рискът от получаване на гърмеж (детонация) е доста по-висок. Той се причинява от бедна горивна смес (гърми в смукателните колектори или въздушния филтър) или от прекалено богата горивна смес (гърми в изпускателната система), неизправност в кабели и свещи. От гърмежът могат да пострадат M.A.P. сензора, дебитомера, колекторните тръби и други системи в автомобила.
1. Дали газов инжекцион пропан бутан или газов инжекцион метан решавате Вие. По този въпрос е изписано доста така че, няма нужда да се впускаме в подробности. Все пак ще отбележим че, метановата бутилка е значително по-тежка от пропан-бутанова бутилка.
Поради тази причина при монтиране на метанова уредба е необходимо повече пространство за бутилката.
2. Съществуват два основни вида газови уредби:
А) Конвенционална / обикновена газова уредба /.
- Този тип газови уредби се монтират на автомобили с карбурато, моноинжекция или механична инжекция.
Б) Газови инжекциони с директно впръскване в цилиндрите.
- Газов инжекцион се монтира на почти всички автомобили с инжекционова система. При този вариант впръскването на горивото се осъществява с инжектор за всеки цилиндър и се контролира от компютъра на газовия инжекцион. При тази газова уредба автомобила е по-икономичен и не губи своята динамика.
3) Изправни кабели, бобини, свещи и запалителна система са много важен елемент за правилната работа на конвенционалните газови уредби и газови инжекциони метан и пропан бутан.
4) Смяната на въздушния филтър се прави на по-често в интервали (5000км). Задръстеният въздушен филтър води до по- голям разход на газ, понижена мощност и до нестабилна работа на двигателя.
5) Филтъра на течната и газова фаза също са консуматив който трябва да се сменя.
6) Газовата уредба удължава живота на двигателя с около 40%.
7) Препоръчително е паленето на бензин и превключване на газ при достигане на температура 40-50 градуса или по-висока.
8) Каквато и LPG система да изберете, знайте, че добрата работа и поддръжка на колата на бензин са задължителни за да работи безпроблемно и на газ.
9) Препоръчително е автомобила да се кара периодично на бензин.
10) Независимо дали сте с конвенционална газова уредба или с газов инжекцион в никакъв случай не трябва да има мирис на сурова газ / освен в случаите непосредствено след зареждане с газ на газостанция / Предимството да се използва автомобилна газова уредба
С постоянно увеличаващите се цени на горивата, все повече българи се ориентират към пропан-бутана като алтернативен горивен източник за своите автомобили. Тенденцията в последните години се разпространява лавинообразно в цяла Европа, като иновациите и изследванията в тази сфера не спират. Пропан-бутанът, известен също като LPG (втечнен петролен газ) е смес от леките въглеводороди пропан (C3H8) и бутан (C4H10), които се намират в газообразно агрегатно състояние при атмосферна температура и налягане. LPG се извлича предимно от находищата на петрол и природен газ или се получава при преработката на нефт в рафинериите. При нормални температура и налягане LPG е в газообразно състояние, а при повишено налягане, в течно състояние.
Използването на LPG като горивна система, има редица предимства. На първо място разбира се е икономията с до 50% на разходите за гориво, сравнено с бензина. Много се спори и по въпросът за надеждността, безопасността и износването на двигателя при използването на пропан-бутан. Газта не отмива масления филм от стените на цилиндрите и не разрежда маслото в картера, тъй като попада в двигателя в газообразно състояние. Това в голяма степен намалява износването на цилиндрите и увеличава ресурса на двигателя. Гориво-въздушната смес изгаря почти изцяло, поради което не се образува нагар по буталата, клапаните и запалителните свещи. LPG горивото влиза в двигателя в газообразно състояние, лесно се смесва с въздуха и равномерно пълни цилиндрите на двигателя с еднородна гориво-въздушна смес, която изгаря почти напълно малко по-бавно, поради което се намалява натоварването на буталната група и коляновия вал. L.P.G. удължава живота на катализатора и ламбда сондата на автомобила. Пропан бутана е с високо октаново число (103-105). Използването на L.P.G. способства за опазване на околната среда със значително по-малко вредни вещества, съдържащи се в изгорелите газове. Наблюдава се и намаляване на токсичността на отработените газове тъй като пропан-бутанът не съдържа олово и сяра, както и значително по-безшумна работа на двигателя. За по-ефикасна работа при автомобили с обикновени газови уредби е важно, смесването на газта чрез ( плочка-смесител) да се извършва максимално близо до всмукателните колектори.
При газовият инжекцион, горивото се впръсква чрез дюзи в смукателните колектори и количеството му се оптимизира и прецизира постоянно посредством компютъра на тазовия инжекцион. По този начин се запазват динамичните характеристики на автомобила и се оптимизира до максимум разходът на гориво. Последното поколение инжекционни системи дава разлика от едва 2% в мощността на автомобила, сравнено с бензина.
Газовата инжекционна система е значително по-прецизирана от конвенционалната. При нея рисковете от повреда в двигателя са сведени до минимум, като в същото време автомобилът запазва почти изцяло своите динамични характеристики, поради по-доброто изгаряне.
По въпросът за безопасността може да се каже, че ако системата е монтирана правилно и професионално, то тя не е по-опасна от всяка друга горивна система.

Контакти

Gas Magazin:

  • тел: 0879038052; 0898766713
  • имайл: gas@gasmagazin.com
  • Website:www.gasmagazin.com
  • GPS координати 42°42'25.00" C , 23°19'29.00" И